Leuk om te weten


 Beschuit met muisjesDoor een wetswijziging is per 1 januari 2015 het zwangerschapsverlof voor moeders met een prematuur geboren kind verlengd.
In de oude regeling was het standaard verlof van zestien weken bij een vroeggeboorte veelal onvoldoende. Soms lag het kind aan het eind van de periode nog in het ziekenhuis. Door de nieuwe regeling krijgt de moeder de gelegenheid om na de ziekenhuisperiode haar kind gedurende tien weken met betaald verlof thuis te verzorgen.
Meer informatie op www.swz.nl (Verlofwijzer)
 
Wereld prematurendag RotterdamJaarlijks wordt op 17 november Wereld Prematurendag gehouden om het bewustzijn van vroeggeboorte en de zorgen van te vroeg geboren kinderen en hun families over de hele wereld te verhogen. Wereld Prematurendag werd 17 november 2014 in Rotterdam op een wel heel bijzondere manier gevierd. Die dag was, dankzij medewerking van de gemeente, de Hofpleinfontein paars aangelicht in de kleur van Wereld Prematurendag.


Reisgids Naar HuisKinderarts-neonatoloog Angelique Haringsma en medisch maatschappelijk werkster Liduine Schönau van de afdeling Neonatologie van het Sint Franciscus Gasthuis schreven het handboek 'Reisgids naar huis'.
Bij vroeggeboorte belanden ouders met hun kind van het ene op het andere moment geheel onvoorbereid in het ziekenhuis. De medische omgeving vormt weken achtereen hun belangrijkste verblijfplaats. Het boek geeft uitgebreide informatie over de levensfase vanaf het prille begin tot aan de leeftijd van ongeveer vier jaar.
Het boek kan voor ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, een uitkomst vormen. Op chronologische wijze wordt de hele medische achtbaan waarin de jonge ouders terechtkomen beschreven.